Osteoporoza
.
Osteoporoza este o afecţiune osoasă, care apare în urma demineralizării osului şi care era în trecut considerată o condiţie firească a persoanelor în vârstă. Cu toate că oasele afectate de osteoporoză arată la fel ca cele sănătoase, acestea îşi pierd substanţa osoasă, ceea ce determină creşterea riscului de fracturi. Afecţiunea este întâlnită la peste 40% dintre femei şi 20% dintre bărbaţi a căror vârste depăşesc 50 de ani, fiind întâlnită mai frecvent la femeile care au trecut peste menopauză. De asemenea, sunt mai predispuse la osteoporoză persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele care urmează un tratament cronic cu corticosteroizi, cele sedentare, fumătorii sau consumatorii cronici de alcool.
Alţi factori de risc sunt aneoxezia nervoasă, o alimentaţie scăzută în calciu şi vitamina D şi administrarea anumitor medicamente. Din nefericire, osteoporoza este asimptomatică, astfel încât puteţi afla că suferiţi de această boală în urma unei lovituri sau căzături care provoacă fractura de os. Pentru a se diagnostica osteoporoza se poate efectua testul de densiometrie, prin care este verificată rezistenţa oaselor, cât şi riscul de fracturi osoase. O altă modalitate este prin absorbțiometria duală, care este o examinare radiologică ce vizualizează şoldul şi/sau coloana vertebrală pentru diagnosticarea osteoporozei.
Prevenirea osteoporozei se efectuează prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei diete echilibrate, bogate în calciu şi vitamina D, care contribuie la întărirea oaselor. În plus, se recomandă efectuarea exerciţiilor fizice care întăresc oasele, precum urcatul scărilor, mersul pe jos, alergatul, ridicarea de greutăţi, dansul sau tenisul. Atât pentru a preveni osteoporoza, cât şi alte afecţiuni, este important să se evite fumatul sau consumul de alcool.
În plus, se recomandă limitarea consumului de cafea la cel mult două ceşti pe zi şi furnizarea organismului unei cantităţi suficiente de proteine. Aceasta trebuie să fie cuprinsă între 45 şi 55 de grame pe zi la femei şi 55-65 grame pe zi la bărbaţi. Prin prevenirea osteoporozei, este posibilă reducerea cu 50% a riscurilor de fracturi cauzate de această boală.
.